Podjeli ovo:

" /> Zašto hortenzija ne cvjeta - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Zašto hortenzija ne cvjeta

Jedna od omiljenih biljaka mnogih vrtlara koja je nezamjenjiva u sjenovitim i polusjenovitim vrtovima je hortenzija. Vrlo je jednostavna je za uzgoj. Potreban joj je sjenovit ili polusjenovit položaj, mnogo vode i hranjivih tvari. Ako joj osigurate te uvjete zahvalnost će pokazati loptastim cvatovima koji neumorna cvjetaju cijelo ljeto. Jedna od interesantnijih pojava vezana za hortenzije je i ta što vrtlar sam može mijenjati boju cvijeta ove raskošne trajnice.

Boja cvijeta hortenzije (osim bijele) ovisi o kiselosti tla u kojem biljka raste. Kod nas je zbog alkalnog tla najčešća roza boja cvijeta, no bez problema možete dobiti i plavu hortenziju ako promijenite kiselost tla.

Jedan od problema s kojim se mnogi vrtlari susreću nije samo boja cvijeta nego i potpuni izostanak cvatnje. Biljka djeluje potpuno zdravo i njegovano no cvijeta nema i to nekoliko sezona za redom.

Zašto hortenzija ne cvjeta?

Izostanak cvatnje hortenzije moguć je iz nekoliko razloga:

Šišanje biljke

Mnoge sorte hortenzije ne podnose rezidbu. Cvjetaju isključivo na starim granama. Stoga ako ste je u jesen ili u rano proljeće ošišali cvatnje nema do sljedeće godine. Uzrok izostanka cvatnje može biti i smrzavanje starih grana biljke, pa je preporučljivo biljku zaštititi od mraza ako je potrebno.

Pretjerana gnojidba tla

Mnogo vrtlara u želji da pospješi cvatnju ili promijeni boju cvijeta pretjera sa gnojidbom tla. Neka od uobičajenih gnojiva koja se koriste imaju visoku koncentraciju dušika koji poboljšava rast lisne mase, ali to će utjecati na smanjenje ili potpuni izostanak cvatnje. Važno je biljkama osigurati dovoljno hranjivih tvari, ali to se može učiniti na prirodan i uravnotežen način organskim gnojivima, kompostom i malčom koji će se polako razgrađivati u tlu, a neće uzrokovati velike promjene u tlu oko biljke.

Pogrešan položaj

Hortenzije vole polusjenovite položaje sa vrlo malo sunca koje neće oštetiti njihove velike kožaste listove. Najbolje ih je saditi na mjestima gdje imaju nekoliko sati jutarnjeg ili popodnevnog sunca. Ako su pak u dubokoj sjeni sporije rastu i loptasti cvatovi su im znatno manji.

Foto: Swalowtall Garden Seed/Flickr

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.