Podjeli ovo:

" /> Vrt 100 krizantema - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Vrt 100 krizantema

Da jesen u vrtu može biti tek početak, a ne kraj uvjerila nas je naša čitateljica Suzana Stojaković. Suzanin vrt sa 100 krizantema svoju punu ljepotu i raskoš pokazuje početkom jeseni, ali zelene kugle ni ljeti nisu manje atraktivne. Kad druge biljke posustaju sa cvatnjom ovaj vrt pruža bajkovit prizor.

Inače sam veliki zaljubljenik u prirodu, obožavam cveće, boje, sve sto je prirodno… S obzirom da imam jako veliko dvorište, četri parka, svake godine sam kupovala sadnice u vrednosti čak do 200 evra, imala sam prolećno cveće od marta do juna, pa onda letnje od juna do septembra. Sve su to jednogodišnje biljke, koje nisu toliko otporne na velike vrućine, tragala sam za višegodišnjom, otpornom biljkom.

Tu otpornu, a uvijek lijepu biljku pronašla je u krizantemi. Do jeseni lijepe zelene lopte, poput topijara, od jeseni bijeli brežuljci.

Počelo pre dve godine, kada sam kupila dve saksije sa belim hrizantemama, od njih sam u rano proleće ispelcovala 50, koje su se uspešno primile, samo redovno zalivanje. One obožavaju dosta vode i sunca. Kada su još male, isprskam ih sa bilo kojom prehranom preko lista, dodam mineralno gnojivo i to je sve. Samo se treba kontrolisati da li ih napadaju biljne vaši, jer su sklone. Da bi bile okrugle u rano proleće kada kreću sa rastom, pronaći srednju granu i otkinuti njen vrh, tako se otkidaju vrhovi i sa pelcera kada se razmnožavaju. Kada se osuše na jesen, šišaju i tako prezime zimu u bašti ili se saksije unesu unutra i poneki put zaliju.

Da bi krizanteme bile lijepe, zadržale okrugli oblik potreban im je prostor. Pola metra razmaka izmedju svake sadnice minimalan je prostor koji je krizantemi potreban. Nisu ljubiteljice društva i ne treba stavljati drugo cvijece izmedju njih jer to utječe i deformira njihov oblik.

Kako su ovolike ne znam ni ja sama, ljubav je verovatno presudna. Na žalost ako je jesen jako kišovita, hrizanteme gube loptast oblik jer se cvetovi natope kišnicom i jako su teški tako da grane ne mogu da izdrže teret.

Sve radim sama. Ne zahteva to puno vremena, posvetila sam se tome jer dugo nisam bila u radnom odnosu, sada jesam od maja meseca i opet postižem. Jednom nedeljno oplevim korov ukoliko ima oko njih i pokosim travu. Ova godina je u Srbiji bila jako loša, čuli ste kakve su poplave bile, ali uprkos tome trogodišnje hrizanteme su opstale, a mlade koje sam ispelcovala ovog proleća su se odjednom osušile jer su bile natopljene vodom.

Foto: Suzana Stojaković

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.