Podjeli ovo:

" /> [VODIČ za početnike] 6 koraka do savršenog vrta - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

[VODIČ za početnike] 6 koraka do savršenog vrta

Želite urediti vrt od nule, ali niste sigurni odakle početi?

Uređenje vrta ne mora biti komplicirano čak ni za neiskusne početnike, no morate imati dobar plan. Dobro organizirani radovi i planska sadnja biljaka uštedjet će vam vrijeme i novac, brže ćete napredovati jer biljke kasnije nećete presađivati na bolji položaj niti će vam sadnice propadati zbog sadnje na nepovoljnom položaju. Aktivnosti u ovih nekoliko koraka pomoći će vam prilikom organizacije radova.

1. crtanje na papir

Mnogo ćete sebi olakšati ako na papir nacrtate prostor koji uređujete. Odmah planirajte dimenzije gredica u koje sadite biljke i konačnu dimenziju biljaka koje želite posaditi. Ovaj je korak jako važan jer kasnije nećete morati čupati i presađivati biljke zbog nedostatka prostora. Odredite sjenovite, polusjenovite, sunčane položaje, mjesto za odmor i uživanje, možda vrtno jezerce i u skladu s tim planirajte nabavku biljakaza sadnju.

2. sadnja „velikih“ biljaka

Pod „velikim“ biljkama podrazumijevaju se drveće, ukrasni grmovi, loze i robusne penjačice koje čine kostur vrta. Prilikom kupovine ovih biljaka pazite na konačnu veličinu i:

  • blizinu kuće
  • blizinu drugih velikih biljaka
  • trajnice i ukrasne grmove koje želite posaditi u podnožju
  • mjesto za odmor

Ako velika stabla i penjačice posadite preblizu kćii bit će tu i štete, ne samo koristi. Konkurencija korjenja i prevelike krošnje mogu smetati jedna drugoj, a presađivanje velike biljke na drugo mjesto često rezultira neuspjehom.

Pazite da ne odaberete ogromno drvo za premalen vrt!

U podnožju breze, oraha, bora malo toga uspijeva, stoga se nemojte razočarati ako to niste predvidjeli na vrijeme. Pri izboru biljaka radije kupite one koje su manje zahtijevne za uzgoj.

3. sadnja žive ograde

Živa ograda je element potreban svakom vrtu makar malim dijelom bilo da želite zaštitu od neželjenih pogleda, prašine, buke ili samo podijeliti vrt na različite niše. Odmah na početku odlučite želite li šišanu živicu od tuja, pačempresa, listopadnih vrsta ili pak prirodnu živu ogradu od različitog grmlja. Živica od tuja zauzimaoko 60 cm širine dok prirodna živa ograda od raznih vrsta ukrasnih grmova i stabala zauzima mnogo više prostora. Ako imate mali vrt prirodna živa ograda nije najbolji izbor. Živa ograda je dio uređenja koji zahtijeva i značajne financije, stoga na vrijeme planirajte ove izdatke ili živu ogradu sami razmnožite reznicama.

4. postavite ivičnjake

Za efekt urednog i njegovanog vrta ivičnjaci su savršen izbor. Kameni, drveni plastični, betonski… izbor je zaista velik. Ako vam se sviđaizgled engleskih vrtova u kojima su ivičnjaci prirodni, mnogo ćete truda ulagati u njihovo održavanje da bi uvijek bili uredni i atraktivni.

5. uredite gredice

Ako ste odlučili gdje napraviti gredice, sadnju je najbolje započeti drvcima, među kojima je jorgovan sljezolika, magnolija, forzicija, japanske vrbe, te ukrasnim grmovima: topiari od šimšira, vajgela, hortenzija, keanotus… Sljedeći korak je sadnja zimzelenih biljaka i visokih trajnica, te na kraju „dekoracija“ odnosno popunjavanje gredice ukrasnim travama i ljetnicama različitih boja.

6. uređenje mjesta za odmor

Napokon, nakon opsežnih radova pažnju treba posvetiti mjestu za odmor i uživanje u plodovima vlastitog rada i truda. Pored popločavanja terase ili mjesta za odmor ispod krošnje drveta, preostaje izbor namještaja. Poželjno je da namještaj bude što udobniji, ali i da bude dugotrajan i čvrst zbog izloženosti vremenskim uvjetima. Vašoj oazi za uživanje dodatni štih donose detalji, kao jastuci za stolice, saksije kojih danas ima zaista veliki izbor u vrtnim centrima. Ako ste vješti saksije možete uz malo truda napraviti sami i time dati osobni pečat svom vrtu.

Da biste uredili cijeli vrt, bez obzira na njegovu veličinu, zaista je dovoljno pratiti ovih šest koraka, no realizacija plana trajat će godinama i vjerojatno nikad nećete moći reći da ste završili sa uređenjem, jer će uvijek postojati neka sitnica koju trebate dotjerati.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.