Podjeli ovo:

" /> Što s vrtom nakon poplave? - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Što s vrtom nakon poplave?

foto: facebook
foto: facebook

Kada su biljke izložene stajaćoj vodi duže vrijeme, njihovo korijenje može se oštetiti i uništiti. Nametnici se razmnožavaju u zemljištu, fotosinteza je narušena, a sve to usporava rast i razvoj biljke, a oštećenju biljaka dodatno doprinosi ubrzan razvoj gljivica u stajaćoj vodi. U slučaju poplava tek zasađeno povrće možda neće preživjeti čak ni kratkotrajnu poplavu, jer vodena bujica može odnijeti i njihovo sjeme.


Ukoliko se voda povuče za nekoliko dana, većina usjeva može se obnoviti i početi ponovo lijepo razvijati. Nakon što se voda povukla, golim okom možete primjetiti oštećenja na listovima, poput promjene boje, savijanja, neuobičajene veličine listova… Takvi listovi uglavnom otpadaju sami, ali za početak, nemojte žuriti sa oporavkom biljke te brzim orezivanjem i čupanjem listova. To neće pomoći.


Biljke čije vam grančice ili stabla izgledaju golo, nemojte odmah otpisati, to ne znači da su uvenule. Ako su zelene i savitljive, najvjerovatnije će se listovi ponovo pojaviti. Sa biljaka uklonite samo “ekstremitete” koji su suhi, lomljivi i očigledno uvenuli. Ono što također može pomoći biljkama, može biti blago gnojenje. To će pomoći da biljke nadoknade potrebne minerale koji su izgubljeni, kao i da ponovo počnu da rastu.


Morat ćete svoje biljke prskati insekticidima i fungicidima (prirodnim-organskim) da biste kontrolirali oboljenja koja su ih napala. Ukoliko štetočine nisu napale vaše biljke, one imaju veće šanse da prežive poplave.

Tekst preuzet sa Facebook stranice Marica Vrtlarica

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.