!DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Proljetno cvijeće: 6 najljepših trajnica

Proljetno cvijeće, maćuhice

Proljetno cvijeće među vrtlarima slovi za najljepše cvijeće u vrtu jer nakon duge zime donosi radost, boje i život u vrt.

Prvo proljetno cvijeće volimo zbog jarkih boja, ali i zbog otpornosti na hladnoću i mraz koji su u ovo doba godine još uvijek česti.

Još jedna sjajna osobina koju mnogi vrtlari cijene kod proljetnih cvjetnica je lagano održavanje. Proljetnice ne zahtijevaju poseban tretman ni brigu, a daju mnogo.

Većinu ovih vrsta preporučljivo je u vrt saditi već u jesen.

Izbor ranih proljetnih cvjetnica je zaista velik, a mi vam kao inspiraciju donosimo 6 najljepših proljetnih trajnica koje uspijevaju i u mediteranskoj i u kontinentalnoj klimi:

Proljetno cvijeće, ukrasni luk

1 Ukrasni luk

Izuzetno interesantan zbog svojih visokih stapki na kojima cvjetaju ljubičaste lopte. Lukovice ove trajnice sade se u jesen i to najčešće u skupinama. Nemaju miris, ali zato svojom ljepotom nadoknađuju taj nedostatak.

Proljetno cvijeće, narcisi

2 Narcisi

Uvrtovima su vrlo česti i omiljeni među vrtlarima. Njihovu ljepotu je teško nadmašiti, a stotine vrsta ove proljetnice i najzahtjevnijima donosi mogućnost izbora.

Proljetno cvijeće, tulipani

3 Tulipani

Nevjerojatno veliki broj boja i oblika čine tulipan jednom od najpopularnijih proljetnica. Ako su posađeni na odgovarajuće mjesto tulipani cvjetaju godinama. Jedini problem sa tulipanima je što se ne možete odlučiti koja sorta je najbolja za vaš vrt.

Proljetno cvijeće, zumbuli

4 Zumbuli

Interesantni, mirisni, posebni, ovo su tri riječi koje najbolje opisuju najmirisnije proljetno cvijeće. Zbog niskog rasta sade se uz rub gredice da bi bili što vidljiviji, a preporučljiva je i sadnja u skupinama radi što efektnijeg izgleda u vrtu.

Proljetno cvijeće, jaglac, jagorčevina

5 Jaglac

U vrtovima ih volimo zbog jarkih boja. Svake nas godine u rano proljeće iznenade jer zaboravimo na njih kad se nakon cvatnje povuku u zemlju. Gotovo da ne postoji boja u kojoj jaglac ne cvjeta što ih čini posebno zanimljivim.

6 Maćuhice

Male i snažne, to su maćuhice kojima ne smetaju ni hladnoća ni mraz da bi neumorno cvjetale. Lijepe su ako se sade na gredice u skupinama, ali i kao lončanice. Maćuhice možete uzgojiti i sami iz sjemena, dovoljno je u jesen posijati sjeme koje do prvih mrazova treba ojačati. U proljeće imate gotove sadnice koje mogu na gredice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.