Podjeli ovo:

" /> Kako postaviti travnati tepih korak po korak - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Kako postaviti travnati tepih korak po korak

Kako postaviti travnati tepih korak po korak

Travnati tepih (tepih trava, travnjak u rolama) je travnjak uzgojen s namjerom premještanja. Kao i sve biljke, travnati tepih ima zahtjeve za uspješno presađivanje, od pripreme tla, postavljanja travnog busjena i njege dok se trava ne ukorijeni.

Postavljanje travnatog tepiha nije teško ni komplicirano, ali pripreme moraju biti dobro obavljene.

Priprema tla prije postavljanja travnatog tepiha

S tla najprije treba ukloniti kamenje i korov. Tlo treba biti usitnjeno, bez grudvi, a poželjno je izmiješati površinski sloj zemlje sa organskim i mineralnim gnojivima. Nakon toga treba ukloniti sve neravnine i tlo potpuno izravnati.

Kako postaviti travnati tepih korak po korak

Kako postaviti travnati tepih korak po korak

Kako postaviti travnati tepih korak po korak

Kako postaviti travnati tepih korak po korak

Kako postaviti travnati tepih

Kako postaviti travnati tepih korak po korak

Postavljanje tepiha počinjemo od najudaljenije točke da bismo prilikom postavljanja travnjak gazili što manje. Kao obvezan “alat” tijekom postavljanja koristi se daska koju gazimo umjesto travnjaka.

Rolne trave, koje su duge 1,5m i debele do 2cm, potrebno je dobro spojiti da između rolni ne ostaje prostor u koji bi se mogao ukorijeniti korov.

Kako postaviti travnati tepih korak po korakNakon postavljanja travnati tepih potrebno je pritisnuti uz podlogu da bi se što lakše zakorjenila. Ovaj dio posla obavlja se posebnim valjkom ili pomoću dugačke daske po kojoj gazimo da bismo pritisnuli busjen.

Zakorjenjivanje travnog busjena traje oko deset dana i u tom periodu postavljeni travnjak potrebno je redovno zalijevati. Travnjak i nakon zakorjenjivanja traži posebnu njegu, pa zbog dugotrajnosti i ljepote svaki vrtlar ovom se poslu mora posvetiti vrlo ozbiljno.

Kada se postavljeni travni tepih može početi koristiti?

Može se početi koristiti kad se trava ukorijeni, a to možete provjeriti tako da pokušate podignuti rolu sa zemlje. Kad se rola više ne može odvojiti od tla, tepih je ukorijenjen.

Koliko je potrebno vremena da se travni tepih ukorijeni?

Zimi ukorjenjivanje može trajati  3 tjedna ili više, a u vegetacijskom periodu  obično 7-10 dana.

Koliko puta se travni tepih mora zalijevati nakon postavljanja?

Onoliko koliko je potrebno da površinski sloj (tepih i tlo) bude konstantno vlažan, ali ne smije „plivati“ u vodi. U periodu nakon postavljanja tepiha, a do ukorjenjivanja potrebno je zalijevati više puta dnevno s manjim količinama vode, a ljeti po jakoj vrućini, čak svaka dva do tri sata. U ljetnim uvjetima nije toliko bitno zalijevanje, koliko hlađenje podloge i tepiha.

Kada se može prvi put pokositi trava?

Nakon 7-10 dana.

Da li je potrebno dodati pijesak ispod travnog tepiha prilikom postavljanja?

Nije potrebno, ali ukoliko ga stavite nije ni štetno, uz uvjet da se pijesak pomiješa s površinskim slojem tla i da nije u sloju debljem od 3 cm.

Da li je potrebno gnojiti tlo prije postavljanja travnog tepiha?

Nije obavezno, ali je poželjno tlo lagano pognojiti i oplemeniti s organskim materijalom, ovisno o sastavu i hranjivosti tla. Mineralno gnojivo potrebno je umiješati  u tlo da ne dođe u izravni kontakt s korijenom travnog tepiha jer ga može spržiti.

Da li je potrebno gnojiti travnjak izveden travnim tepihom?

Naravno. Nakon izvedbe travnjaka travnim tepihom izuzetno je bitno kvalitetno travnjak uzdržavati – redovito gnojiti, kositi i zalijevati, te vršiti zaštitu od bolesti.

Hoće li kroz travni tepih izrasti korovi?

Travni tepih potpuno je čist od korova i gusto prorašten, te je površinski sloj tla „zatvoren“ za rast korova. Ako se travnjak kvalitetno održava na način da se ne prorijedi neće se na njemu pojavljivati korovi. Korov može prorasti na spojevima travnih rola ukoliko nisu dobro spojene prilikom postavljanja.

Kako zaštiti travnjak od krtica?

Na tržištu postoje razni načini zaštite od krtica – otrovni plinovi, razne baterijske zujalice (na principu vibracija), dim od petroleja… To je sve kratkotrajno jer se krtice uporno vraćaju.  Mi imamo i uskoro ćemo promovirati zaštitu od krtica postavljanjem adekvatne mrežice ispod travnog tepiha . Krtice ne mogu proći kroz mrežicu ni gore ni dole, može se samo podvući ispod mrežice, ali na travnjaku nema krtorovina ni rupa.

Koliko godina je trajnost travnog tepiha?

Uz kvalitetne i redovne mjere održavanja, te povremeno nadosijavanje svake 2-3 godine radi obnove, travnjak može trajati i više od 10 godina…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.