Podjeli ovo:

" /> Pelargonije - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Pelargonije

Pelargonije na balkonu
flickr pollobarca2

 

Pelargonija je najčešća i najviđenija biljka naših balkona i terasa. Neumorno cvjeta cijelo ljeto, sve do kasne jeseni ako im je položaj odgovarajući. Na balkon ili u vrt sele se sredinom svibnja, kad prestanu opasnosti od kasnih mrazeva.

Pelargonije vole sunčano mjesto zaklonjeno od vjetra. Potrebno ih je umjereno zalijevati, ali da se pri tom ne špricaju lišće i cvjetovi. Idealno vrijeme zalijevanja je u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer. U periodu cvatnje (od polovice lipnja) prihranjuju se mineralnim tekućim gnojivom svaka dva tjedna. Pri tom je dobro znati da je gnojivo bolje dodati u vlažnu zemlju.

Ocvale cvjetove i cvjetne stapke vaših pelargonija uklanjajte, kao i listove koji nisu lijepi zeleni jer tako produžujemo cvatnju i zdravlje biljke. Listovi tijekom ljeta mogu dobiti male smeđe mrlje koje uzrokuju sušenje lista (na slici ispod). Razlog je nedostatak vode. Ovakva pojava utječe na ljepotu pelargonije, ali ne uzrokuje propadanje biljki. Lišće odstranite, a biljku redovno zalijevajte i problem će biti riješen.

Smeđe mrlje na pelargoniji

Razmnožavanje pelargonija vrlo je jednostavno. Dovoljno je uzeti reznicu (pelcer) staviti ga u vlažnu zemlju i brinuti se da je dovoljno vlažno. Nakon 14 dana biljka je ukorijenjena i može zauzeti svoju poziciju na terasi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.