Podjeli ovo:

" /> Obiteljski vrt u Vojvodini - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Obiteljski vrt u Vojvodini

naslov

Da uski dugački vrtovi ne moraju izgledati poput hodnika koji služi samo za brzi prolaz dokazuje nam vrt obitelji Pušin. Desetak metara dužine i samo 1,5 metar širine bili su dovoljni da vrijedne ruke domaćina i velikih ljubitelja vrtlarenja od ovog prostora naprave pravi malo naselje koje ima svoj vlastiti život.

Vrt se nalazi u obiteljskoj kući Pušinovih u gradu Somboru na sjeveru Vojvodine. „Tu se oduvijek uzgajalo cvijeće, ali zbog malog prostora sam 2010. riješila da napravim fontanu koja podsjeća na neki pejzaž u divljini. Staru kadu smo iskoristili za jezero.“ Kaže nam vrtlarica Suzana.

U jezeru žive 3 šarana, par babuski i nekoliko terpana koje je potrebno jednom na dan hraniti hranom za akvarijumske ribe. Sastav biljaka u ovom bogatom vrtu se mijenja jer kada prođe opasnost od mraza vrtnim se biljkama pridružuje i sobno cvijeće. Ovaj vrt posebnim čine oko 150 različitih sadnica, koje su došle većinom trampom, ja tebi, ti meni, nešto malo je kupljeno. Budući da je sve sađeno u nivoima najviše pažnje se poklanja obliku biljaka. Naime, potrebno je paziti da svaka biljka zadrži svoju formu i ne narušava sklad ovog kamenjara „nema tu puno posla jedino pumpu u fontani treba prati nedjeljno zato što se nahvata mulj koji pokrenu ribe.“

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ako biste razgledali biljke koje u ovom vrtu rastu, te poneku figuru koja upotpunjava ugođaj, rekli biste da je kao i mnogi drugi njegovani vrtovi. No pored raznovrsnih i njegovanih biljaka, ovaj vrt interesantnim čine i figure koje su ručni rad obitelji Pušin.

„Pošto sam htjela da imam prirodu u malom, a vjetrenjača nam se svidjela riješili smo da je sami napravimo. Izrađena je od biber crijepa i ljepila za pločice na cijevi za odvod. Muž mi je sijekao crijep, ja sam lijepila. U unutrašnjosti vjetrenjače je sijalica koja noću kroz prozorčić osvetljava jezerce. Nakon toga je nastala vodenica, pa mostić, pa kućica, pa dvorac. Kad sam kupila magare djeca su od drveta napravila pinokija.“

Proces izrade svake figure traje nekoliko dana: vrijeme sušenja, pa šmirglanje, pa fugiranje, pa opet šmirglanje. Na kraju se sve figure premazuju lakom za kamen.

Vrt se doima daleko većim zbog njegove raznovrsnosti, mnoštva detalja i skrivenih elemenata koje možete otkriti tek kad krenete u istraživanje i razgledanje.

foto: Suzana Pušin

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.