Podjeli ovo:

" /> Najbolje trajnice za sjenoviti vrt - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Najbolje trajnice za sjenoviti vrt

 

Uređenje sjenovitih vrtova
foto: flickr Mary

Sjenoviti dijelovi vrta u koje rijetko dolaze sunčeve zrake ne moraju biti neuredni i neugledni. I u sjenovitim vrtovima možemo urediti oazu za uživanje i odmor, a da se pri tom ne moramo odreći prekrasnih biljaka, čak ni cvjetnica.

Kada uređujemo sjenovite vrtove moramo birati biljke koje nisu veliki ljubitelji jakog sunca i koje svu svoju ljepotu pokažu tek u hladovini.

Najpoznatije stanovnice sjenovitih vrtova su zasigurno hoste. Ove prekrasne trajnice atraktivnih listova nezahtjevne su i prilično izdržljive. Sitni zvonasti cvjetovi ovih biljaka nisu osobito atraktivni, pa je glavni adut tijekom vrtne sezone list. Zbog velikog broja sorti tamnijih i svijetlijih, jednobojnih i šarenih listova izbor je vrlo jednostavan. Jedini problem koji se javlja su puževi kojima je hosta jako draga slastica. No malo luga, soli ili kave oko hoste otjerat će puževe.

Uređenje sjenovitog vrta hostama
foto: flickr InAweofGod’sCreation

Hortenzije, kod nas često zvane i hadžibeg, od davnina je poznata kao vrlo zahvalna cvjetnica sjenovitih vrtova. Cvjeta tijekom cijelog ljeta, a loptasti cvatovi ostaju svježi cijelu vrtnu sezonu. Zahtijevaju tlo bogato hranjivim tvarima i mnogo vode, a tijekom ljetnih vrućina vole prskanje po listovima. Interesantna pojava kod hortenzije je promjena boje cvijeta što ovisi o kiselosti tla, tako da svaki vrtlar može mijenjati boju cvijeta iste biljke iz sezone u sezonu.

Uređenje sjenovitog vrta hortenzijama
foto: flickr Franco Marconi

Vodenike su neizostavne stanovnice sjenovitih i polusjenovitih terasa i vrtova. Ne zahtijevaju posebnu njegu osim prihrane tijekom cvatnje. U vrtovima se uzgajaju kao jednoljetnice, ali u saksijama uz ravnomjerno vlažnu zemlju, mogu prezimiti.

Uređenje sjenovitih vrtova vodenikama
foto: flickr Rina Pitucci

 

Fuksije svojim bogatim kombinacijama boja i raznovrsnim izborom oduševljavaju vrtlare. Bogata cvatnja punim ili jednostavnim cvjetovima svaki sjenoviti vrt i terasu pretvara u pravi raj za ljubitelje šarenih cvjetnica. Fuksija voli ravnomjernu vlažnost tla i bogatu prihranu tijekom cvatnje. Nedostatak hranjivih tvari i vode može uzrokovati odbacivanje pupova.

fuchsia

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.