Podjeli ovo:

" /> Kako spremiti gomolje dalija - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Kako spremiti gomolje dalija

Vječni problem mnogih vrtlara amatera je čuvanje gomolja dalija preko zime, ali i razočarenje kada u proljeće shvate da su gomolji propali. Ponekad se dogodi da gomolji istrunu, ali je mnogo češći slučaj da se gomolji presuše i nemoguće ih je vratiti u život.

Spremanje dalija

Postupak spremanja dalija za zimski san vrlo je jednostavan.

S prvim mrazovima gomolji se vade iz zemlje. Gornju stabljiku potrebno je odrezati do 15 cm iznad gomolja, prosušiti ih malo da vlaga iz gomolja ne bi uzrokovala truljenje. Nakon toga ih možete  pohraniti u kutiju  s  pijeskom. Ovo je jedini postupak koji možete primijeniti, no mnogi ipak ne uspiju.

Većini  vrtlara problem  nije  sam  postupak,  nego  mjesto  na  kojem se gomolji  čuvaju.  Ako imate podrum koji je dobro izoliran i jako topal to će uzrokovati probleme. Unatoč tome što  su  gomolji dobro spremljeni za  kratko će se vrijeme osušiti jer nemaju ni minimalnu vlažnost.

Rješenje za dobro gijane prostore je spremanje u plastične vrećice koje su probušene ili otvorene, uz povremeno prskanje ili zalijevanje gomolja.

Pred početak vrtne sezone gomolje dalija potrebno je izvaditi nekoliko dana prije sadnje, ali ne otresati zemlju sa njih, po potrebi razdijeliti gomolje.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.