Podjeli ovo:

" /> Kako pravilno zalijevati - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Kako pravilno zalijevati

kako pravilno zalijevati
foto: frugalupstate.com

Zalijevanje je jedna od neizostavnih i svakodnevnih aktivnosti tijekom ljetnog perioda. Istinskim ljubiteljima cvijeća i vrtlarenja ova aktivnost neće predstavljati problem, ali i najmanji propust biljkama u plastičnim saksijama može uzrokovati oštećenja koja se kasnije teško nadoknađuju.

Zalijevanje tijekom dana nije preporučljivo jer se na listovima biljaka zadržavaju kapljice koje na suncu mogu spržiti listove. No ako je zemlja u potpunosti suha bolje je zaliti izravno na zemlju, bez polijevanja listova, nego ostaviti biljku da se muči bez vode do večeri. Najbolje je zalijevati u jutarnjim ili večernjim satima kada je zemlja hladnija i nema jakog sunca, pa je i isparavanje znatno manje.

Ako se radi o zalijevanju većih biljaka kao što su kane ili brugmansije njih je potrebno obilno i često zalijevati, ako je potrebno i više puta dnevno. Ako im nedostaje vode počet će odbacivati pupove, a zatim i lišće.

Zalijevanje visećih saksija jedna je od obveznih aktivnosti svih ljubitelja ovih dekoracija. Budući da su viseće saksije kombinacija više biljaka, zalijevanje je još i važnije jer voda iz saksije brzo nestaje. Jedna od dobrih ideja za održavanje vlažnosti u visećim saksijama prikazana je na slici ispod.

zalijevanje

Kada se o zalijevanju vrta radi onda vrijedi ona “rjeđe, ali obilnije”. Preporučuje se zalijevati rjeđe, ali u većim količinama koje će prodrijeti dublje u tlo. Na taj se način omogućuje biljkama da se bolje zakorijene jer voda prodire u dublje slojeve zemlje. Čestim, a slabijim zalijevanjem potie se zakorjenjivanje biljke u plićim slojevima što može uzrokovati sušenje biljke zbog sunca, a i potiče se rast korova.

Imajte na umu da je za vlaženje 10 cm zemlje potrebno 10 litara vode po četvornom metru! Da bi se održala što veća vlažnost tla i spriječilo isparavanje vode tlo oko biljaka se može malčirati, ali treba znati da ne vole sve biljke malčiranje. Korjen ruže voli prozračno tlo tako da malčiranje u ružičnjaku nije preporučljivo, dok se malčiranje oko hosti ne preporučuje zbog puževa kojima su hoste omiljena slastica.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.