Podjeli ovo:

" /> Jesenska sadnja trajnica - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Jesenska sadnja trajnica

sadnja žive ograde
foto: pinterest.com

Jesen jeste godišnje doba velikih radova, berbe plodova, čišćenja i velikih priprema biljaka za zimu. Rijetka je praksa sadnje biljaka u jesen iako je garancija za njihovo opstajanje i napredovanje mnogo veća. Tlo više nije suho kao ljeti, a još je dovoljno toplo da se posađene biljke brzo ukorijene i lakše prežive zimu. Idealno vrijeme za sadnju nekih trajnica upravo je jesen!

Među trajnicama kojima jesenska sadnja odgovara je i živa ograda. Bez obzira na vrstu biljaka koju ste odabrali kao zaštitu od buke, prašine i neželjenih pogleda, najbolji period za sadnju je od kraja listopada. Još uvijek je dovoljno toplo, ali ima mnogo vlage. Sadnja krajem godine smanjuje šanse propadanja biljaka i njihovo slabije napredovanje, što bi uzrokovalo nejednaku visinu žive ograde.

sadnja ruža
foto: pinteterst.com

Jesenska sadnja također se preporučuje i za ruže, kraljice mnogih vrtova. Prezimljavanje ružama, ako su adekvatno zaštićene, ne predstavlja problem, ali nedostatak vode ne može preživjeti nijedna sorta ruža bez obzira na svoju otpornost. Upravo zbog ovog razloga i stručnjaci savjetuju sadnju krajem godine.

Hoste, ljepotice koje svojim dekorativnim šarenim lišćem i mnogobrojnim sortama krase sjenovite dijelove malih i velikih vrtova, preporučuje se saditi ujesen. Ovakvim načinom sadnje daje im se vremena da se zakorijene i povuku u zemlju prije smrzavanja i hladnoće.

Jagorčevine [jaglaci] – razlog za sadnju jaglaca, kod nas popularnijeg naziva jagorčevine, je cvatnja u rano proljeće. Ovaj period godine nije pogodan za sadnju i obradu zemlje stoga proljetna sadnja uzrokuje i kasniju cvatnju. Jaglaci posađeni ujesen bez problema opstaju, a među prvim su cvjetnicama koje nas iznenade svojom cvatnjom.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.