Podjeli ovo:

" /> Čuvarkuća - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

Čuvarkuća

Čuvarkuća
foto: Flickr The Desert Gardener

 

Čuvarkuća (sempervivum) je izuzetno zahvalna i nezahtijevna biljka. Lako ju je njegovati jer ne treba ništa osim malo vode s vremena na vrijeme. Bez ikakvih problema može podnijeti sušu i žegu, nepovoljne položaje, skučene prostore. Jedina stvar koju ne mogu podnijeti je mnogo vode.

Razmnožava se vegetativno, pomoću izdanaka. Dovoljno je uzeti jedan izdanak i stavite ga u zemlju. Ima ružičasto-bijele cvjetove, ali cvjetanje nije poželjno jer kad čuvarkuća procvjeta, izdanak umire. Čuvarkuća je izuzetno ljekovita biljka i svoje je mjesto pronašla i u domaćim preparatima protiv uboda insekata, opekotina, uhobolje…

Čuvarkuća u vrtu
Flickr chapelhall B & N.

Nekada je čuvarkuća svoje mjesto nalazila na krovovima zbog vjerovanja da štiti kuću od groma. Po tome je i dobila svoje narodno ime – čuvarkuća. Naziv Sempervivum koji u prijevodu znači uvijek živući odnosi se na svojstvo biljke da preživi veoma nepovoljne uvjete, suše, mrazove, siromašno kamenito tlo. Zbog svojih ljekovitih svojstava i skromnosti preporučljivo je imati jednu blizu doma, da se uvijek može naći pri ruci.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.