Podjeli ovo:

" /> 5 najboljih jesenskih cvjetnica - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

5 najboljih jesenskih cvjetnica

Jedno od važnijih pravila koje treba poštovati prilikom planiranja vrta je: sadite cvjetnice za sve sezone. Lako je imati bujne gredice u proljeće, ljeti još lakše, krajem ljeta cvatnja još traje, ali jesen je godišnje doba koje u mnoge vrtove donese pustoš. No to ne mora biti tako.

Donosimo vam prijedlog nekoliko biljaka koje vole jesensko sunce, a podnose i malo hladnoće. Uz ove cvjetnice imat ćete šareni vrt i do kraja listopada.

1.Krizanteme

Savršeno jesensko cvijeće. Podnose hladnoću, blaži mraz, a neumorno cvatu. Postoji veliki broj vrsta visokih, niskih, manje ili više bujnih, jednostrukih i punih cvjetova. Nisu prezahtjevne za uzgoj, ako izaberete odgovarajuću sortu mogu biti zaista dugovječan stanovnik vašeg vrta.

2.Zvjezdani

Krajem ljeta ili početkom jeseni počinju sa cvatnjom, tada stotine sitnih cvjetova prekriju žbun. Ljubičasti zvjezdani najčešći su u našim vrtovima, a postoje još i rozi, bijeli, tamno crveni. Izgledaju vrlo efektno u većim nasadima. Dosta brzo se šire, visokim vrstama potreban je potporanj zbog vjetra i kiše.

3.Dalije

Vrlo su zahvalne i dekorativne. Ne podnose niske temperature, no ako jesen nije previše kišovita mogu se dugo održati na gredici.

4.Kadifica

Ovo je sigurno jedna od najzahvalnijih jednoljetnica. Vrlo je jednostavna za uzgoj, ne zahtijeva posebnu njegu, lako ju je kombinirati sa ostalim biljkama. Veliki broj varijeteta svakom vrtlaru omogućuje izbor boja cvijeta, gustoće i visine biljke. Izuzetno se lako razmnožavaju, dovoljno je pokupiti sjeme sa biljke i to ne mora biti krajem ljeta kad se sjeme suši. Dovoljno je otrgnuti osušeni cvijet i spremiti ga za sljedeću godinu.

5.Žednjak

Još jedan nezaobilazan ukras jesenskog vrta. Izuzetno izdržljiv i nezahtjevan, posebno se preporučuje neiskusnim vrtlarima koji se tek upuštaju u avanturu vrtlarenja. Izbor između žednjaka zelenih, šarenih, crvenih listova i različitih boja cvijeta olakšava kombiniranje sa ukrasnim travama i ostalim biljkama na gredici.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.