Podjeli ovo:

" /> 5 načina za korištenje ljuske jaja u vrtu - Zasadi.me !DOCTYPE html> insert_pixel_code_here

5 načina za korištenje ljuske jaja u vrtu

Jaja su sjajan način da dodate kalcij u kompost. Budući da ljuske jaja imaju veliku, a tanku površinu razgrađuju se vrlo brzo. Ako nemate kompost, ljuske od jaja možete ubaciti na dno sadne rupe prilikom proljetne sadnje.

1. Hrana za biljke

Tijekom zimskih mjeseci ljuske jajeta bacajte na parcelu na koju ćete u proljeće saditi. Ako vam se ideja bacanja ljuski na tlo tijekom cijele zime ne sviđa, ljuske možete spremiti do početka sezone. Pored toga što se kalcij smatra važnim hranjivom za biljke, u vrtu će dodatni minerali biti izuzetno korisni, pogotovo ako uzgajate rajčice ili paprike jer su one vrlo osjetljive na nedostatak kalcija.

2. Prevencija od štetočina

Ako imate problema s puževima i lisnim ušima u vrtu, pomoći može posipanje grubo usitnjenih ljuski jaja oko biljaka. Oštri rubovi ljuski jajeta smetaju puževima. Puževi će vjerojatno brzo iseliti iz vrta u potrazi za lakšim plijenom. Lisne uši, koje poslije kiše osbito vole pupove i mlade listove ruža, možete otjerati prahom od ljuske. Ljusku jajeta potrebno je samljeti u mlinu za kavu i tim prahom posipati mjesta zahvaćena ovim sitnim napastima. Prah se uvlači pod krila ušiju što ih uništava.

3. Posuda za sijanje

Čitava ljuska od jajeta izuzetno je dobra za sijanje biljaka jer se jako brzo razgrađuje. Kada razbijete jaje, potrebno je sterilizirati unutarnju stranu jaja, najbolje kipućom vodom. Nakon toga probušite mali odvodni otvor u dnu svake prazne ljuske i ljusku stavite u kutiju. Napunite svaku ljusku vlažnom zemljom i dodajte sjeme. Kada sadnice prerastu “posude” presadite ih zajedno s ljuskom u veće posude ili u vrt.

  1. Hrana za ptice

Prije i nakon polaganja jaja, mame ptice trebaju više kalcija u prehrani. Sterilizirajte ljuske jaja tako da ih desetak minuta pečete na 120 ° C da ljuske budu suhe, ali ne i smeđe iznutra. Usitnite ljuske i ostavite ih na otvorenom (u kućici za ptice, hranilici ili jednostavno samo na tlu). Usitnjene ljuske možete miješati sa drugom hranom za ptice. Kako god da servirate mame ptice bit će vam zahvalne, a vaš će vrt biti prometno i veselo mjesto.

  1. Dekorativni element

    Pored toga što je korisna, ljuska jaja može biti vrlo lijepa. Nakon što sterilizirate ljuske (kako smo već spomenuli ranije u tekstu – vrućom vodom) pohranite ih. Nakon što ste prikupili dovoljnu količinu ljuski izlomite ih i pospite između biljaka. Ne samo da će pomoći u kontroli štetnika i dodati kalcij u tlo, bijela boja ljuske može biti lijep dekorativni element u vrtu. Uz ovih pet savjeta i vi u svom vrtu možete uživati u prednostima organskog vrtlarenja!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Savjeti, preporuke i ideje za uređenje vrta i njegu biljaka,

PRIDRUŽI NAM SE

Zasadi.me

Korištenje ove stranice podrazumijeva da se slažete s našim Uvjetima korištenja i Pravilima privatnosti.

Zasadi.me zadržava pravo na prodaju oglasnog prostora na ovom mediju.